·
7-8 keping roti
·
* 500 ml susu segar @
2 cawan
·
* 4 sudu besar gula
halus
·
* 2 biji telur
·
* 1 sudu teh esen
vanilla
·
* 1 sudu kecil serbuk
cinnamon
·
2 sudu besar butter -
cairkan
·
3 sudu besar kismis
Untuk Sos Kastard
·
1 tin susu cair
·
1/4 tin air (guna tin
susu cair tadi)
·
2 sudu besar tepung
kastad
·
2 sudu besar gula
Cara-cara
1.
Sediakan mangkuk.
Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam
mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
2.
Masukkan separuh
kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas
yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
3.
Bakar pada suhu 180 C
selama 30 minit atau sehingga masak.
4.
Untuk membuat kuah@sos
kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
(kepekatan ikut selera masing2)
5.
Tuang ke atas puding roti
tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang
sos kastad.
No comments:
Post a Comment